ده نکته در مورد این که چگونه یک سخنران عالی عمومی می توان بود؟

سخنوری در کنفرانس ها ويژه سخنرانان
ابزارها
تنظیمات نوشتاری

 من فریبا علومی یزدی یک مجری و سخنران انگیزشی هستم ...کسی که سخنان ادیبانه و ماهرانه توام با اشعار نغز و دلچسب ادب پارسی را همراه با هوش هیجانی و مهارت های فن بیان و بلاغت کلام در اسلوب سخنوری را ، با اعتماد به نفس بالا  ارائه می دهم .یک مجری علمی با انرژی فراوان و سخنرانی های تعاملی برای با شکوه نمودن کنفرانس شما از همان ابتدا  .من تنها فردی هستم که دارای سبک خاص در اجرا و سخنوری و تلفیقی از صلاحیت های قوی هستم و ضمانت می کنم که دل انگیز و شورانگیز و جان پرور و فرح بخش باشم

ایران مجری | فنون سخنوری | ده نکته در مورد  این که چگونه می توان یک سخنران عالی عمومی  بود؟از فریبا علومی یزدی

اگر شما می خواهید سخنرانی کنید، و درآمد کسب نمایید و یا یک سخنران عالی عمومی شوید عوامل کوچک بسیاری وجود دارند که می توانند به شما کمک کنند .این مقاله برای سخنرانان حرفه ای و کسانی که می خواهند درآمدی از سخنرانی کسب کنند  ، نوشته شده است .هر کس که بخواهد درجمع صحبت کند می تواند ازاین نکات بهره ببرد.

 

1-     ازهردری سخن نگویید

من قبل ازسخنرانی روی مباحث وقت  صرف می کنم ، می دانم چه کسی چه چیزی راگفته ، جک های داخلی چه چیزهایی هستند وچه چیزی مورد توجه و تمرکزونگرانی گروه است .این بدین معنی است که برای مثال ، من می توانم درمورد سخنرانان قبلی نظربدهم ونکات کلیدی آن ها را با نکات خود تلفیق کنم .این کارمن کمک می کند تا با شنوندگان ارتباط برقرارکنم وآنها نیز همه چیز رابه یکدیگر ارتباط دهند. شنوندگان (مخاطبان ) وسازمان ها از ترک کردن محل سخنرانی بلا فاصله بعد ازایراد سخنرانی ، احساس رضایت ندارند.

2-      صحبت های خود را سلیس وجذاب بیا ن کنید. مخاطبان را درگیرکنید.

یکی از مدیران موفق یکی از شرکت های معظم که در انتهای سخنرانی ام با او صحبت کردم از من پرسید سعی دارم بفهمم که شما در سخنرانی خود چه کردید، شما کار چشمگیر و خاصی انجام ندادید اما مخاطبان را مطیع خود ساخته بودید. این یک تشویق عالی برای من بود. از نظر من ، مشخصه ی اصلی یک سخنرانی موفق ، مخاطبان و عکس العمل آنهاست . من در آن جا حضور نداشتم تا  به همگان خود نمایی کنم و یا سخنان خود را پیچیده و غیر قابل فهم جلوه دهم . من کار های زیادی انجام دادم اما هیچ کدام مشخص نبود و این روشی است که یک سخنران باید داشته باشد. مخاطبان کاملا جذب و درگیر سخنان شده بودند و این چیزی است که مد نظر ماست .

من روشی طبیعی و راحت برای سخنرانی دارم ، انعطاف پذیر و تنظیم شده . به هرحال گر چه جنبه هایی وجود دارد  که می توانم آنها رابهبود بخشم اما روش کارم برای مخاطبانم موثر است .می خواهم واقعا خودم باشم ، خون گرم و جالب و جذاب .

3-      مردم را بخندانید

شوخی بدون جک گفتن و یا خودمانی شدن هم می تواند ، انجام پذیرد .من هیچ وقت لطیفه تعریف نمی کنم .هیچ گاه خودمانی نمی شوم .به نظرم این کارها برای سخنرانان خسته کننده است .یک سخنرانی باید آنقدر خوب و جذاب باشد که بتواند مخاطب را بدون استفاده از جک و لطیفه ، سرحال نگه دارد.

من دو راه برای ایجاد خنده پیدا کرده ام . اول از شوخی که در همان لحظه ایجاد می شود ، استفاده می کنم . دوم داستان هایی را که اغلب شامل کارهای عبرت انگیز و پند آموز است برای مخاطبان بازگو  می نمایم .این داستان ها متعلق به خودم هستند ، در نتیجه به راحتی آن ها را به خاطر می سپارم و منحصر به فرد نیز هستند.به هرحال ، هیچگاه داستان های سخنرانان  دیگر را بیان نکنید و همیشه از داستان های خودتان استفاده کنید و یا بسازید .

 

4-      یک کتاب داستان تهیه کنید .

کتاب داستان ، کتابی است که درآن هر داستانی که تا به حال گفته اید و یا وقایع جالبی راکه برایتان اتفاق می افتد را بنویسید، این بدین معنی است که به سرعت نگاهی به آن انداخته و بهترین مطالب را با توجه به مناسبت آن با هر سخنرانی ، انتخاب کنید و گرنه فراموش می کنید که چه مطالبی را گفته اید و ممکن است دوباره همان را تکرار کنید.

ما در قالب هزارویک داستان ، داستانهای کوتاه و سرگردان اینترنت را برای دسترسی شما جمع آوری نموده ایم. امیدوارم مفید ارزیابی کنید.

 

5-      هرسخنرانی را جداگانه ارایه دهید.

سعی کنید مطلب هرسخنرانی را جداگانه  تهیه کرده تا از خطر مخلوط شدن مطالب یادداشت ها با یکدیگر جلوگیری شود .(چگونه عنوان سخنرانی را انتخاب کنیم از فریبا علومی یزدی)

 

6-      به مخاطبان عنوان سخنرا نی خود را بگویید.

وقتی به دیگران بگویید چکار می خواهید انجام دهید، به شما به عنوان یک سخنران حرفه ای نگاه می کنند .یک روش برای این کار این است که عنوان مطالبی را که قرار است در مورد آن صحبت کنید ، به آنها بگویید. یک قدم بهتر و موثرتر ، ارائه ی عنوان های مطالب کلیدی است به عنوان مثال اگر ازشما خواسته شد که خودتان را معرفی کنید بگویید :

"من فریبا علومی یزدی ؛

یک مجری و سخنران انگیزشی هستم .کسی که سخنان ادیبانه و ماهرانه توام با اشعار نغز و دلچسب ادب پارسی را همراه با هوش هیجانی و مهارت های فن بیان و بلاغت کلام در اسلوب سخنوری را، با اعتماد به نفس بالا  ارائه می دهم .یک مجری علمی با انرژ ی فراوان و سخنرانی های تعاملی برای با شکوه نمودن کنفرانس شما از همان ابتدا  .من تنها فردی هستم که دارای سبک خاص در اجرا و سخنوری و تلفیقی از صلا حیت های قوی هستم و ضمانت می کنم که دل انگیز و شورانگیز و جان پرور و فرح بخش باشم .".

پرشور و پر حرارت و با اعتماد به نفس باشید ، خونسردی خود را در مقابل افراد عصبانی و سخت حفظ کنید. به عنوان مثال ، مهارت درایجاد هوش هیجانی ، ملاقات ، آداب سلام و احوال پرسی و مکالمه و این که چطور سایت خود را راه اندازی کنید و ... از مباحث مهم سخنرانی کردن است  که باید اجازه دهید افراد بدانند که شما قرار است در چه موضوع یا موضوعاتی سخنرانی خواهید کرد.

 

7-     با همه مخاطبان ، در ارتباط باشید.

با مخاطبان خود ، مرتبط باشید، به آن ها نشان دهید که می دانید آن ها چه کسانی هستند .آن ها به خاطر این موضوع شما را دوست خواهند داشت .این بدین معنی است که شما از زبان و اصطلاحات آنان استفاده می کنید و مثال ها و موقعیت هایی را به کار می برید که منطبق با کار آن هاست و با آن  مواجه اند.

 

8-      زمان بندی

حتماً راس زمان معین شده صحبت را متوقف کنید و این که چه اتفاقی می افتد برایتان مهم نباشد. در زمان مشخص شده صحبت ها یتان را ویرایش کنید بدون آن که مخاطبان متوجه شوند که چه قسمت هایی خذف یا اضافه شده است و با  یک نکته ی مهم صحبت های خود را به پایان رسانید. مخاطبان از سخنرانانی که فراتر از زمان مشخص شده ، صحبت می کنند بیزارند ، حتی اگر بهترین ها باشند .  همیشه به موقع سخنرانی خود را پایان دهید ، این که چه موقع شروع کردید مهم نیست.

 

9-    در هر جای ممکن سخنرانی نمایید مثلاً به روستاها و حومه ها سفرکنید.

اگر تا به حال به این چنین سخنرانی فکر نکرده اید ، این کار را حتما انجام دهید .سخنرانی خود را به شهرها محدود نکنید . نیازی نیست تا در یک هتل 5 ستاره حضور یابید تا یک سخنران حرفه ای شناخته شوید .

 

10-   با مخاطبان روستایی وشهری سازگارشوید .

تجربیات زندگی مخاطبان روستایی با شهری متفاوت است . دیدگاه آن ها به جهان مختلف است .آن ها معمولا  محافظه کار و واقع بین هستند بنابراین زبان وسخنرانی ها و داستان ها یتان باید متفاوت باشد تا بتوانید با آن ها ارتباط برقرارکنید و پیامتان را انتقال دهید . با هر مخاطبی سازگار شوید و به خاطر داشته باشید که هر مخاطبی با دیگری فرق دارد .

 
 

آموزشگاه گویندگی و سخنوری موسسه شهریاران سخن (مدرسه سخن)

مدرسه سخن آموزشگاه و مدرسه تخصصی مجریگری و اصول و فنون سخنرانی


سالها با شما و همراه شما هستیم در سایت ایران مجری و باشگاه ایرانمجری. افتخار ماست تا اینبار در سایت سخنوری با شما باشیم.  صدها مقاله مرتبط به فنون سخنرانی و صدها متن سخنرانی و متن مجری گری در پردیس سخن 1400

مدرسه سخن ایران از بهترین مراکز آموزشی در زمینه سخنوری و گویندگی و مجریگری می‌باشد که با مدیریت دکتر فریبا علومی یزدی و مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکنون به آموزش بیش از ۱۰۰۰ مجری و سخنران در کشور اقدام نموده است.
شما می توانید آخرین مقالات و آموزش های مرتبط با فن بیان و سخنوری را در این سایت ببینید . برای ورود به سایت سخنوری کلیک کنید.


آخرین تصاویر از سخنوران و فراگیران مدرسه سخن و نظرات ارزشمند آنها را در قسمت نظرات گوگل مپ ملاحظه فرمایید.

روی لینک زیر کلیک کنید

گوگل مپ : مدرسه سخن ایران تاسیس ۱۳۹۵ آموزش سخنوری ، گویندگی و مجریگری

تنها یک راه برای سخنور شدن وجود دارد !