پنج مطلب شاخص جهت پاسخ دادن به سوالات سخت و مبهمی که از سوی حاضران مطرح می گردد.

سخنوری در کنفرانس ها ويژه سخنرانان
ابزارها
تنظیمات نوشتاری

اغلب مردم به هنگام این که در یک سخنرانی از آنها سوالات سخت پرسیده شود، واهمه دارند .ترسیدن از سوالات فقط  شما را مضطرب مي كند ، برای سخنرانی عمومي شما اشكال ايجاد می کند و باور و قدرت شما را تقلیل می دهد.
اجازه دادن به حاضران به منظور پرسیدن سوالاتشان ، نتیجه ی بخشی از سخنرانی شما در جمع است و می تواند یک تجربه ی مثبت برای شما قلمداد شود ; اگر شما به این که چگونه به سوالات مخاطبان پاسخ دهید واقف باشید; اثرات سازنده ای را می یابید:

لطفاً با ما باشيد  . جاي نگراني بيشتر نيست . شما در حال مطالعه نكات مهمي از تجربيات سخنور حرفه ای ايران هستيد .

رهنمود هاي زير را به دقت عمل نماييد و نتيجه مثبت آن را خيلي زود ببينيد!!!

ایران مجری| هزارو یک نکته مجریگری و سخنوری | سخنوری در کنفرانس ها ويژه سخنرانان | پاسخ دادن به سوالات سخت و مبهمی که از سوی حاضران مطرح می گردد  از فریبا علومی یزدی


1- از حالت تدافعی بپرهیزید:
باید نسبت به سوالاتی که از شما پرسیده می شود ، مثبت صحبت کنید که این خود به ساخت اعتماد شما کمک شایانی می کند.  خود را برای سوالاتی که ممکن است پرسیده شود ، آماده کنید .


هنگامی که به آنها جواب می دهید این کار را به طریق مثبت انجام دهید و از حالت تدافعی بپرهیزید . برای مثال ، در حالت ایستاده به سمت عقب حرکت نکنید چرا که این عمل به عنوان  نداشتن اعتماد به نفس تلقی می گردد. همان جایی که هستید ، بایستید.


اصلا در صدد توجیه بر نیایید ، این موجب می شود جمع حاضر متعجب بشوند که چرا شما از خودتان دفاع می کنید. به جای آن سعی بر ارتقا دادن اطلاعات خود و صادر کردن آن ها باشید.از هر سوال به عنوان یک فرصت برای دوباره بازگو کردن نکات اصلی خود بهره ببرید و پیام خود را با اعتماد به نفس انتقال دهید.

2- سوالات را شخصی نگیرید.

هرگز به سوالات واظهار نظر هایی که می شود جنبه ی شخصی ندهید و صرفا به سوال ها با توجه به دانستنی های خود پاسخ دهید.

مخاطبان ممکن است اطلاعات بیشتری طلب کنند چراکه آن ها مشکلي در فهم مطلب دارند که می خواهند جواب آن را بدانند ،اطمينان داشته باشيد آنها قصد مچگيري از شما را ندارند.

این طوری فکر کنید که این "فقط یک سوال است"

3- بگویید نمی دانم


اگر جواب سوالی را نمی دانید فقط بگویید نمی دانم . اما این را به گونه ای بیان کنید که به حاضران احساس خوبی دست بدهد.برای مثال شما ممکن است جواب سوالی را با تحسین کردن شخص سوال کننده بدهید (چه سوال خوبی!! ). از من قبلا چنین سوالی پرسیده نشده بود و سپس ببینید که میزان اهمیت سوال در چه حدی است که متناسب با آن یک جواب حساب شده ، دقیق و به روز  به آن بدهید .
نكته ي  مهم  اين است كه شما نمی خواهید صرفا حدس بزنید یا آن ها را گمراه کنید . سپس اطمینان بدهید که می دانید از کجا اطلاعات مورد نظر را پیدا کنید .

سرانجام قول بدهید به سوال آن ها دقیقا پاسخ خواهيد داد، برای مثال بوسیله ی ایمیل کردن جواب به هر کسی که ایمیلش را به شما می دهد یا با گذاشتن جواب در وب سایت خود .

لطفا اطمینان حاصل کنید که شما هر آن چه را که قول داده اید انجام می دهید .

هرگز به کسی قولی ندهیدکه نتوانید آن را انجام دهید.

یک عکس العمل کامل به هنگام ندانستن یک جواب ممکن است به این شکل باشد;

"تشكر مي كنم !!!  این یک سوال بسیار عالی است !!! و هیچ کس قبلا در مورد آن نپرسیده بود متشکرم ."

من جواب را الان نمی دانم اما می دانم که کجا می شود آن را پیدا کرد اگر شما یا هر کسی دیگری جواب را می خواهد لطفا آدرس ایمیل خود را برای من بفرستید و من اطلاعات به روز را تا فردا قبل از ساعت 10 صبح برای شما می فرستم ."

4- گاهي صرفا سوال را تایید کنید وادامه بدهید.


اگر افراد سوالاتی از شما در طی سخنرانی پرسیدند که شما نمی خواهید از مطلب خود دور شوید صرفا سوالات آنها را تایید کنید و از آن ها تشکر کنید و چیزی شبیه  اين بگوييد:

" این یک سوال مفید است لطفا در خاطرتان داشته باشید و اگر من در انتهای سخنرانی خود به آن جواب ندادم لطفا یادآوری نماييد و من  قطعاً به آن خواهم پرداخت "

5- از مخاطبان بخواهید تا پایان سخنراني صبر کنند

در شروع سخنرانی تان شما می توانید همیشه از اشخاص بخواهید سوالاتشان را تا انتهای سخنرانی شما نگه دارند .

در یکی از همایش ها یک سخنران در شروع جلسه شرایطی را برای جواب دادن به سوالات مقرر کرد به این صورت که از حاضران خواست تا پایان سخنرانی خود صبرکنند چرا که تجربه نشان داده است بیشتر سوالات در حین سخنرانی پاسخ داده می شود .

چیزی  که خیلی جالب است این است که در پایان جلسه به سختی کسی پیدا می شود که سوالی داشته باشد چرا که افراد به جای آن استراحت به صرف چای داغ را ترجیح می دادند.


 نظر شما چيست!!؟ با خواندن اين مطالب زيبا ، چاي ميل داريد ؟      


اطمینان  مي دهيم شما را به جايگاه سخنرانان حرفه اي برسانيم

بنابرين اميد واريم كه اگر همسفر با ما مي شويد به نكات ما خوب توجه فرموده و آنها را تمرين نماييد ؛

و از سخنراني با شکوه خود لذت ببريد.!!!

آموزشگاه گویندگی و سخنوری موسسه شهریاران سخن (مدرسه سخن)

مدرسه سخن آموزشگاه و مدرسه تخصصی مجریگری و اصول و فنون سخنرانی


سالها با شما و همراه شما هستیم در سایت ایران مجری و باشگاه ایرانمجری. افتخار ماست تا اینبار در سایت سخنوری با شما باشیم.  صدها مقاله مرتبط به فنون سخنرانی و صدها متن سخنرانی و متن مجری گری در پردیس سخن 1400

مدرسه سخن ایران از بهترین مراکز آموزشی در زمینه سخنوری و گویندگی و مجریگری می‌باشد که با مدیریت دکتر فریبا علومی یزدی و مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکنون به آموزش بیش از ۱۰۰۰ مجری و سخنران در کشور اقدام نموده است.
شما می توانید آخرین مقالات و آموزش های مرتبط با فن بیان و سخنوری را در این سایت ببینید . برای ورود به سایت سخنوری کلیک کنید.


آخرین تصاویر از سخنوران و فراگیران مدرسه سخن و نظرات ارزشمند آنها را در قسمت نظرات گوگل مپ ملاحظه فرمایید.

روی لینک زیر کلیک کنید

گوگل مپ : مدرسه سخن ایران تاسیس ۱۳۹۵ آموزش سخنوری ، گویندگی و مجریگری

تنها یک راه برای سخنور شدن وجود دارد !